Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Βασιλόπιτα



Το έθιμο της Βασιλόπιτας είναι πολύ παλιό. 
Υπάρχει η παράδοση ότι προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα από την εορτή των "Κρονίων", όπου προσφέρονταν καρποί και πίτες μέσα σε φύλλα χρυσού ως δώρα. 
Υπάρχει και η Χριστιανική Παράδοση όπου σύμφωνα με αυτή όταν ήταν επίσκοπος Καισαρείας ο Άγιος Βασίλειος, ο έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε να εισπράξει φόρους από τους κατοίκους. Οι κάτοικοι φοβήθηκαν και ζήτησαν την προστασία του επισκόπου τους. Αυτός τους είπε να συγκεντρώσουν ότι πολύτιμα αντικείμενα είχαν για να τα προσφέρουν στον έπαρχο. Ο άγιος, όμως έπεισε τον έπαρχο να φύγει χωρίς να πάρει τίποτε. 
Τότε ο Μέγας Βασίλειος τοποθέτησε μέσα σε μικρούς άρτους νομίσματα και τιμαλφή καθώς δεν ήξερε σε ποιον ανήκε το καθένα. Όταν έγινε η διανομή, έτυχε στον καθένα ότι είχε δώσει. Ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς. Από τότε, κάνουμε στη γιορτή του Αγίου Βασιλείου πίτες με νομίσματα και για αυτό το λόγο πήραν και το όνομά του. 
Δείτε το βίντεο με τη δικιά μας παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή:
https://youtu.be/0FWAN_FUnjc και θα χαρώ να σας δω στην παρέα μου στο youtube πατώντας "εγγραφή" εδώ https://goo.gl/nYmYGd. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και δωρεάν! Μην ξεχνάτε να πατήστε για να ενημερώνεστε για καινούρια βίντεο το καμπανάκι🔔! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου